Hive Apartments

Hive accommodates an increase in urban density by utilising unused air space over the site’s sidewalk and rear lane to increase the building area available for occupancy.

The building relies on a concrete waffle slab floor system anchored by southern cores to cantilever out over the laneway and street. The resulting honeycomb ceilings within the units provide the buildings’ dominant aesthetic and celebrate the plasticity of the concrete specified. A proposed ‘upturned waffle’ detail transforms areas of the north-facing balconies into planter beds that allow deciduous shading plants to grow from the building’s balconies.

Hive adaptively repurposes its existing city fringe commercial building into a mixed use development with residential, commercial and retail tenancies. The skewed building grid results in a mix of residential unit sizes that cater to a variety of end users. The waffle floors enable a flexible building floorplate with non-structural partition walls between units that can be removed to form larger spaces as required. The adaptability of the building plan allows Hive to accommodate Small-Office Home-Office (SOHO) units and full-floor commercial tenancies, as adjacent spaces open up to form larger offices.

Hive provides a high level of occupant amenity, with 100% of units fully-cross ventilated and naturally daylit. The building’s L-shape plan defines a solid corner to the main street, and maximises Hive’s northern aspect. Designed around a planted courtyard, the building employs deciduous Japanese Maple and Liquidamber trees to naturally sunshade occupants in summer and allow maximum light into units in winter. The courtyard is sized to enable daylight penetration right down to the building’s lower levels, future-proofing the expected build-up of the site’s immediate northern neighbour. Dedicated vertical fissures with giant bamboo providing green privacy screening between units, and the courtyard’s tree canopy protects the boutique retail spaces and food court at ground.

Hive fosters community interaction at ground level via its public courtyard; its ‘break-out’ level between the existing building and new addition; and private rooftop for residents. Hive is thus a ‘vertical street’ with flexible residential, commercial and retail spaces within easy reach for its residents, reducing commute times for a foreseeable future of increased population growth within urban centres.

Hive Exterior Perspective
Concept Diagram
Hive Typical Residential Floorplan
Hive Sectional Perspective, with Upturned Waffle Detail
Hive Interior, 1 Bed Unit
Hive Interior, 2 Bed Unit